Is Online thuiswerken ook flex?

online thuis werken, laptop, school, sollicitaties

De generatie van nu is eigenlijk altijd wel online en dat is ook echt iets van onze generatie. Alleen niemand had verwacht dat het moment zou komen dat wij álles online zouden doen.

Zoom-meetings, Skype, Microsoft Teams, wie kent het niet? Werken en studeren vanuit bed klinkt misschien chill, maar dat is het lang niet altijd. Veel mensen werken vanuit huis, omdat er op de werkvloer of op school te veel kans is op besmettingsgevaar en dat is omschakelen!

Creatief wordt men er wel van. De RAI is bezig met het organiseren van de online Horecava en zij hebben een nieuw online platform gestart. Lynndell is laatst voor dit platform geïnterviewd! Ook heeft een van onze partner Fabriq Media het online event gestart ‘SemiFest Live’ gestrart vanuit de A’DAM toren. Zij streamen de leukste artiesten én maken gebruik van onze leuke hostesses en hosts (zij blij dat ze uit huis kunnen om een dag te werken ;)).

Naast de leuke initiatieven die hier en daar uit de grond schieten, is het online leven ook een hele omschakeling. Wat dacht je bijvoorbeeld van een online sollicitatiegesprek? Binnen MELLES PEOPLE zijn wij inmiddels gewend aan online sollicitatiegesprekken, je wordt er handig. Uiteindelijk is het toch heel belangrijk om klaar te staan voor het moment dat wij weer mogen!

Hoe bereid jij je het beste voor op een online sollicitatiegesprek? Hierbij een aantal tips!

1. Oefening baart kunst

Net als bij een normaal sollicitatiegesprek is het belangrijk om vooraf jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Bedenk antwoorden op vragen die je kunt verwachten, zoals: waarom solliciteer jij op deze functie of waarom ben jij de meest geschikte kandidaat? Lees jezelf goed in over het bedrijf, kijk naar de website en eventuele brochures of weet waar het bedrijf voor staat.

2. Laptop en computer stress

Zorg van tevoren dat je een account hebt aangemaakt op het medium dat wordt gebruikt voor het gesprek (indien van toepassing). Is het nodig om een profielfoto toe te voegen? Denk hier dan zorgvuldig over na, deze foto zal het eerste zijn wat de werkgever ziet. Zorg voor een representatieve foto van jouw volledige gezicht.  Probeer het account, geluid en de camera van tevoren uit door met een vriend of familie lid een onlinegesprek te houden.

Ga zitten op een plek waar het rustig is zodat je geen overlast hebt van eventueel geluid van anderen, kies dan ook gelijk een plek met een nette achtergrond. Bijvoorbeeld: in de woonkamer, aan tafel, voor de boekenkast. Let hierbij ook op dat je niet in een donkere ruimte of totaal overbelichte ruimte zit, je wil wel dat de werkgever jou goed kan zien.

Sluit alle programma’s en apps af die je niet nodig zal hebben tijdens het gesprek. Zo zorg je dat je computer/telefoon/laptop sneller is, jij een betere connectie hebt, en dat jij tijdens het gesprek niet afgeleid zal worden.

3. Het gesprek

Draag nette kleding, denk hierbij aan een blouse met blazer. Net zoals je ook zou doen wanneer je in het echt naar het gesprek zou gaan. Ga in een rechte houding voor de camera zitten en kijk recht de camera in. Knik tijdens het gesprek met je hoofd, zodat de interviewer weet dat jij het hoort en snapt. Probeer je handen te gebruiken en de expressies in je gezicht op het moment dat jij aan het woord bent, dit maakt jouw verhaal krachtiger. Er is maar een deel van jou te zien op de camera en je wil natuurlijk een positieve indruk achterlaten.

Extra tip: notuleer tijdens het gesprek de belangrijkste punten in jouw notities, dit is snel mee te typen op de computer en laptop. Of vraag of jij een screen recording aan mag zetten. Zo weet jij na het gesprek wat de belangrijkste notities van het online sollicitatiegesprek zijn!

Heel veel succes! (en wie weet tot een gesprek met MELLES PEOPLE!)Schrijf je hier in.

Liefs,

Sofia

Schrijf je in voor de nieuwbrief

Bedankt voor je inschrijving!

Share This