Hoera voor Willly!

Dit jaar was Koningsdag opnieuw anders dan de andere jaren. Dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat Koningsdag minder leuk is, want ook dit jaar hebben de Nederlanders zich weer goed vermaakt. Hoera voor Willy! Het weer op 27 april is naar mijn mening altijd een van de belangrijkste factoren. Dit maakt Koningsdag toch altijd nog nét wat gezelliger en feestelijker, maar was Nederland altijd al in rep en roer als het om Koningsdag ging?

Koningsdag begon niet als Koningsdag. Op 32 augustus 1885 werd de eerste Prinsessedag gevierd, ter ere van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina. Dit was de voorloper van Koninginnedag. Het werd door de liberalen geïnitieerd om de nationale eenheid met een feest te benadrukken. Toen Wilhelmina koningin werd in 1891 werd de eerste echte Koninginnedag gevierd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag pas écht uit tot een volksfeest.

Juliana volgde haar moeder Wilhelmina op en besloot ook om Koninginnedag te vieren op haar eigen verjaardag. Dit was op 30 april. Veel Nederlanders liepen in een kilometers lange rij langs. Zij gaven de Koninklijke Familie bloemen en geschenken, dit werd het bloemendefilé genoemd.

Toen Beatrix koningin werd besloot zij haar aantreden als Koningin, uit respect voor haar moeder, Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Beatrix was ook de eerste die naar de mensen toe kwam in plaats van de mensen naar haar toe te laten komen. Zij bezocht ieder jaar een andere stad of gemeente in Nederland.

Toen de zoon van Beatrix, Willem Alexander koning werd was het de eerste keer dat Koningsdag gevierd zou worden. Dit keer veranderde de datum naar 27 april, de verjaardag van onze WILLY! Dit zien wij nu nog steeds als de feestdag waarin heel Nederland oranje kleurt.

MELLES PEOPLE viert samen met heel Nederland al jaren Koningsdag. Gelukkig kan MELLES PEOPLE binnenkort weer oranje kleuren tijdens EURO2020 en de Formule 1!

Schrijf je in voor de nieuwbrief

Bedankt voor je inschrijving!

Share This